Het werk van een bloembollenteler.
De maanden juni, juli en augustus zijn steevast de drukste maanden van het jaar in ons bedrijf. In deze maanden worden alle voorjaarsbloeiers verwerkt. Dit verwerken houdt in: rooien, trillen, drogen, afrijpen, pellen, sorteren, aftellen, plantgoedbewaring en uitzoeken van plantgoed.
Een goede organisatie is van groot belang in deze maanden zodat alles op rolletjes blijft lopen. Hierbij in het kort een korte impressie van de werkzaamheden in ons bedrijf.
Het rooien.

Het rooien wordt bij ons gedaan door Loonbedrijf Sneekes uit Schagerbrug. Hier een foto van Rob Kneppers in zijn trekker. Hij is degene die bij ons het meeste loonwerk doet. Zowel met rooien als planten is Rob ons eerste keus.

Het rooien vergt veel van ons personeel, maar deze jongens zijn wel het een en ander gewend.
Trillen.

Na het rooien worden de bollen getrild. De ene keer worden de bollen eerst gespoeld en de andere keer niet. Dit hangt af van de hoeveelheid kluiten die mee worden gerooid en de hoeveelheid zand en vuil.

Het trillen gebeurt meestal met twee personen aan de schudzeef. Maar soms als de kisten wat vuiler zijn staan er twee personen extra aan de schudzeef.

Met een zware dieselheftruck worden de kisten opgetild om getrild te worden.
Pellen.

Na het trillen worden de bollen snel teruggedroogd i.v.m. zuur. Daarna staan ze een week op lucht om af te rijpen voor ze worden gepeld. Een dag voor het pellen worden de bollen natgemaakt met lauw water. Wanneer dit niet gebeurd zijn de bollen niet te pellen. Nadat ze in een bunker worden gestort gaan de bollen over de verklisteraar. Hier worden de kleine bollen (het plantgoed) van de hoofdbol losgemaakt. Daarna gaan ze over de voorsorteerder waar het plantgoed eruit wordt gehaald en vervolgens gaan de bollen over een pelmachine.

Vervolgens gaan de bollen over een lopende band waaraan ongeveer 8 mensen zitten om de bollen na te pellen. Daarna gaan de bollen over een sorteermachine en worden ze op maat gesorteerd. De maten twaalf en elf worden verkocht en soms ook maat tien. De maten onder tien worden opnieuw geplant voor het jaar erop.
Aftellen.

De bollen die verkocht zijn worden uitgezocht. Hierbij wordt gekeken of de bollen niet beschadigd zijn, of er geen zuur in zit en of er voldoende huid om de bol heen zit.

Daarna worden de bollen geteld met een pelmachine en gaan ze in de fust van de koper.

Het uitzoeken van de bollen is gespecialiseerd werk. Gelukkig bezitten we over gespecialiseerd personeel. Hierbij een foto waar ze chionodoxa Pink Giant aan het uitzoeken zijn.

De bollen worden afgeteld in diverse soorten fust die op elkaar gestapeld moeten worden.

Na een dag aftellen staat er heel wat fust klaar om te worden verzenden. Het fust wordt 's avonds opgehaald door Bakker en Schilder Transport en is de volgende dag bij de koper. Voor meer informatie over Bakker en Schilder kunt U inloggen op http://www.bakker-schilder.nl

Het plantgoed wordt in kuubskisten bewaard in de bewaarcel. Johan weet altijd precies wat waar staat.